KommunikationsBureauet

View Original

Bliv mindre selvkritisk – og nå flere (positive) resultater i dit arbejde.

I mit arbejde hvor jeg coacher ledere, konsulenter og rådgivere i gennemslagskraft har det ofte slået mig, hvor ofte vi i forskellige situationer rammes af negative selvkritiske tanker.

- Jeg går langt fra altid selv ram forbi.

 Det er almindelig kendt, at vi dagligt har 10.000-vis af tanker. De fleste er gentagelser – mange af dem er negative eller selvkritiske, fordi vores hjerne ikke udviklet til at fokusere på lykke. Derudover er der en tendens til, at vi oplever flere negative tanker, hvis vi allerede er bekymret.  

Hvad er selvkritik?

Den indre kritikers anatomi består i reglen af noget nogen en gang har sagt til dig eller om dig, som du bevidst eller ubevidst har tolket som en sandhed. Vi indlærer altså andres negative bedømmelse, som herefter bliver vores egne tanker.


Men hvor vi næsten per automatik er klar til at stille spørgsmålstegn ved andres tanker og holdninger, så er vi reglen ikke opmærksomme på at forholde os kritiske til vores egen tankestrøm, men opfatter den i langt højere grad som en sandhed, der ikke kan rykkes ved.

Det vi tænker om os selv påvirker vores følelser, vores adfærd og vores evne til at skabe resultater på arbejde.  

Hvordan påvirker selvkritik vores arbejde?

På baggrund af mit arbejde med at coache ledere og konsulenter til mere gennemslagskraft, har jeg samlet en oversigt over de situationer, hvor jeg oftest ser selvkritik påvirke arbejdsituationer :

  • Medarbejdere der ønsker at avancere og konsulenter der har behov for at sælge sig selv. Mine kvalifikationer er ikke tydelige nok, jeg er ikke dygtig nok, så jeg venter på, at andre få øjnene op, for det jeg kan eller finder et fast arbejde igen, så jeg ikke skal sælge mig selv.

  • Ledere der er tilbøjelige til at lytte til selvkritik, tænker ofte: ”Jeg er ikke den naturlige leder, som jobbet her kræver, er jeg overhovedet den rette til at tage ansvaret?”, ”Jeg har rigtig rigtig mange tanker – det forvirrer og påvirker min evne til at handle hurtigt”.

  • Mennesker der er usikre på deres evner: ”Jeg burde være mere organiseret, jeg når aldrig at blive færdig til tiden”, ”Jeg er ikke særlig god med tal”, ”Jeg burde stoppe med at sige ja til alting, og tage mere ansvar for mig selv”

  • Dem der ønsker at kommunikere mere sikkert: ”Jeg er elendig til at holde præsentationer”, ”Jeg kan ikke tale foran andre, så ender det altid med at jeg går i stå”, ”Jeg bliver nervøs, når jeg taler foran kunder eller ledelsen, og så tænker de jeg er en klovn”.

Det er ikke alle, der oplever selvkritik. Nogen oplever kun selvkritik, når de er under pres for at præstere eller når de skal i gang med nye opgaver.

Mennesker som har en dominerende indre kritiker kan have svært ved at være produktive, fordi deres kognitive proces bliver sat ned i tempo på grund af stress.

Fordi de ofte har svært ved at tænke klart, ofte tvivler på deres egne beslutninger og er længere tid om at træffe en beslutning. De mennesker vil have en tendens til at trække sig fra deltage aktivt i diskussioner og undgå at tage mere ansvar.  

Derfor kan selvkritik på et individuelt plan potentielt påvirke produktiviteten negativt på et organisatorisk plan. Det er ikke alle organisationer der er opmærksomme på at hjælpe deres ansatte med at tøjle selvkritikken og få et bedre selvværd.

Er du selvstændig, så det også en opgave, du er nødt til at stille dig selv, så du ikke begrænser dig selv og dine resultater.

Oplever du selv selvkritik (det gør de fleste af os)

så er her 3 ting, du kan gøre for at lukke ned for selvkritiske tanker, arbejde mere balanceret og se flere (positive) resultater i dit arbejde.

  • Ros dig selv! Hvis de kritiske tanker opstår i forbindelse med bestemte situationer, så vær opmærksom på at anerkende dig selv uanset, hvordan det er gået. Vi kan blive så hårde kritikere af os selv, at et hvert initiativ dømt til fiasko før vi kommer i gang.  Øv dig i at være mild og anerkendende over for dig selv. Den tilgang vil også influere positivt på dine omgivelse. Bliver du hurtigt irriteret på dig selv, vil du ofte også opleve at blive hurtigt irriteret på andre.

  • Decentering er en anden metode, der kan være gavnlig, hvis du oplever mange negative tanker generelt og ikke kun i bestemte situationer eller perioder. Ved decentering forstås, at de tanker vi har om os selv ikke nødvendigvis er rigtige: ”Jeg kan tale i en forsamling – andre synes jeg er tåbelig” Det er en tanke, som ikke nødvendigvis er sandt. Mindfulness og mentaltræning kan være en god indgangsvinkel til at dæmpe de negative tanker, fordi du lærer at blive opmærksom på din indre tankestrøm.  

  • Den sidste ting, du kan gøre for at slippe for negative tanker er, at finde en du har tillid til og fortælle hende, hvad din indre kritiker siger om dig. Der er en stor sandsynlighed for at din kollega, ven eller partner kender til den samme form for destruktive tanker. Den indre kritiker styrkes af tanker som: ”Det er kun mig, det her sker for . Ved at tale om det reducerer vi de negative tankers påvirkning af os og opbygger i stedet troen på os selv.  

 Der er altså al mulig grund til at tæmme din selvkritik – både du og dine omgivelser få glæde af din positive tilgang.

Vil du læse mere…

Læs om hvem jeg er >>>

Læs Sådan bliver du en bedre leder

Læs Sådan bliver du et stærkt personligt brand i 2020